Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ΠΡΟΣΟΧΗ προς γονείς ΑμεΑ που έκαναν αίτηση στα κοινωφελή των 25.000 θέσεων του ΟΑΕΔ!!!



                 Τηλέφωνο: 693 920 0513 




Θέμα: «Εντοπισμός σοβαρού λάθους στη διατύπωση της πρόσκλησης του ΟΑΕΔ με ΑΔΑ: 9ΤΖΓ4691Ω2-ΒΧ1»


Ο σύλλογος μας έγινε, εκ των υστέρων, αποδέκτης παραπόνων για τη πρόσκληση του ΟΑΕΔ με ΑΔΑ: 9ΤΖΓ4691Ω2-ΒΧ1 και απέστειλε σχετική επιστολή στον ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Εργασίας, την ΕΣΑμεΑ, την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και στο Συνήγορο του Πολίτη.

Συγκεκριμένα στη πρόκληση του ΟΑΕΔ στη σελίδα 10 στο 3γ΄ αναγράφει:


«τα άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67% και ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον το ετήσιο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ».


Όμως στο νόμο που κάνει αναφορά η πρόσκληση (Ν. 4172/2013) αναφέρει τα εξής στο άρθρο 11:

« Άρθρο 11
Εξαρτώμενα μέλη
1. Ως «εξαρτώμενα μέλη» του φορολογούμενου, θεωρούνται:
α) στην περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ο (η) σύζυγος, εφόσον δεν        έχει ίδια φορολογητέα εισοδήματα οποιασδήποτε πηγής,,
β) άγαμα τέκνα, εφόσον: είναι ανήλικα έως 18 ετών ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους,
γ) τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία:
τέκνα του φορολογούμενου, αδελφοί και αδελφές των δύο συζύγων.
δ) ανιόντες,
ε) ανήλικα ορφανά από πατέρα και μητέρα που έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με το φορολογούμενο ή τον/τη σύζυγο.

2. Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις β΄, δ΄ και ε΄ της παραγράφου 1 δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και εφόσον συνοικούν με τον φορολογούμενο. Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.».


Είναι φανερό ότι όσα αναφέρει η πρόσκληση δεν συμβαδίζουν με το νόμο Ν. 4172/2013. Επειδή δε, αποκλειστικά εξαιτίας του λάθους του ΟΑΕΔ στέρησαν από ωφελούμενους τη δυνατότητα να λάβουν μέρος, διότι διαβάζοντας την πρόσκληση θεώρησαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.


Για τους παραπάνω λόγους, αφενός εφιστούμε την προσοχή όλων, αφετέρου καλούμε όσους απορρίφθηκαν λόγω υπέρβασης του ορίου των 3000 ευρώ που αναφέρει η πρόσκληση, να προσφύγουν κατά της διαδικασίας


Η επιστολή μας 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου