Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Επιστολή διαμαρτυρίας στα αρμόδια Υπουργία για το Κοινωνικό Μέρισμα 2019



ΠΑΝΑΝΑΠΗΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΥ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
«ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ των ΑμεΑ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Αρ. μητρώου στα βιβλία σωματείων 32051 - Πρωτοδικείου Αθηνών
Email: sinigoroi.amea@gmail.com













Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2019

ΠΡΟΣ:
1)      Κύριο ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ, Υπουργό Οικονομικών
2)      Κύριο ΘΕΟΔΩΡΟ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ, Υφυπουργό Οικονομικών
3)      Κύριο ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
4)      Κύριο ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ, Υφυπουργό Επικρατείας


Αξιότιμοι κύριοι,
Ο «Παναναπηρικός Σύλλογος υποστήριξης και κοινωνικού ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των αναπήρων – ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑμεΑ - ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», σας εκφράζει την διαμαρτυρία του για τις αδικίες, που συνεχίζουν να υπάρχουν στο Κοινωνικό Μέρισμα, ύστερα και από την έκδοση της υπ' αριθμ. οικ. 2/89030/ΔΛΤΠ/2019 (ΦΕΚ B' 4551/13-12-2019) Κοινής Υπουργικής Απόφασης καθώς και στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στις 13 Δεκεμβρίου 2019.
Το κοινωνικό μέρισμα είναι ένα οικονομικό βοήθημα που δίνεται από την κυβέρνηση, χάρη στην υπεραπόδοση  της ελληνικής οικονομίας. Επίσης η κυβέρνηση δηλώνει ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στα ευαίσθητα και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, ενισχύοντας έτσι έμπρακτα την κοινωνική συνοχή.
Συνεπώς το Κοινωνικό Μέρισμα θα έπρεπε να δοθεί με αντικειμενικά κριτήρια στους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν και περισσότερη ανάγκη την βοήθεια αυτή, εξετάζοντας δηλαδή, το εισόδημα, τις τραπεζικές καταθέσεις, την κινητή και ακίνητη περιουσία των ωφελούμενων μονάδων (οικογενειών).
Παρόλα αυτά όμως  ύστερα και από την έκδοση της παραπάνω ΚΥΑ παρατηρούμε πως μόνο αντικειμενικά και οικονομικά δεν είναι τα κριτήρια. Γίνεται ένας διαχωρισμός των πολιτών για να το λάβουν μόνο οικογένειες (έγγαμων ή με σύμφωνο συμβίωσης ή μονογονεϊκές) που έχουν τέκνα και είναι μακροχρόνια άνεργοι.
  • Τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, δεν έχουν ανάγκη το βοήθημα του κοινωνικού μερίσματος;
  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουν ανάγκη το βοήθημα του κοινωνικού μερίσματος;
Για τα ΑμεΑ αποφασίσατε να το λάβουν όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος, καθώς επίσης και ανεξαρτήτως ηλικίας, που διαβιούν είτε μόνοι τους είτε ως εξαρτώμενα μέλη, με την προϋπόθεση να λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.
  • κ.κ. Υπουργοί, κάνετε διαχωρισμό μεταξύ των ΑμεΑ;
  • όσοι δεν λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ δεν είναι ΑμεΑ;
  • Οι δικαιούχοι εξωιδρυματικού επιδόματος από ασφαλιστικά ταμεία γιατί δεν δικαιούνται το βοήθημα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν όπως κι οι ανασφάλιστοι,  παραπληγικό από ΟΠΕΚΑ;
  • Όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία και έχουν τις προϋποθέσεις να λάβουν προνοιακό επίδομα, αλλά έχουν επιλέξει να μην το πάρουν ή αυτό αναστέλλεται γιατί εργάζονται περιστασιακά – εποχιακά, δεν έχουν ανάγκη το βοήθημα του κοινωνικού μερίσματος;
  • Όσοι λαμβάνουν μικρές συντάξεις αναπηρίας, δεν έχουν ανάγκη το βοήθημα του κοινωνικού μερίσματος;
  • Τα φιλοξενούμενα ΑμεΑ, που δεν είναι εξαρτώμενα, είναι δικαιούχοι;
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ξεχασμένοι από την κυβέρνηση, ξεχασμένοι από τη πολιτεία. Ενώ δοκιμάζονται καθημερινά και έχουν αρκετές ανάγκες και αυξημένα έξοδα για την αποκατάσταση και σταθεροποίηση της υγείας τους, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με μια ακόμα διάκριση, με μία ακόμα άνιση μεταχείριση.
Γιατί κ.κ. Υπουργοί, κάνετε διαχωρισμό μεταξύ των ΑμεΑ;
Κατά την άποψή μας τα κριτήρια για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να ευνοούν τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες, οι οποίοι έχουν και περισσότερη ανάγκη την βοήθεια αυτή, τα εισοδηματικά κριτήρια:
  • το εισόδημα,
  • τις τραπεζικές καταθέσεις,
  • την κινητή και ακίνητη περιουσία των ωφελούμενων μονάδων (οικογενειών)
δίνοντας ένα μικρό πλεονέκτημα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού
  • άνεργοι
  • ΑμεΑ
  • μονογονεϊκες οικογένειες
  • xαμηλοσυνταξιούχοι κλπ
κι όχι τα κοινωνικά, όπως επιλέξατε εσείς, αν κάποιος είναι πολύτεκνος, έγγαμος ή άγαμος.
Επειδή τα χρήματα που θα μοιραστούν οι δικαιούχοι, είναι συγκεκριμένα και πολύ λιγότερα από πέρυσι,  θα ήταν πιο δίκαιο να εφαρμοστεί κλίμακα, τόσο για το εύρος στα εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς ασφαλώς να υπολογιστούν στο συνολικό εισόδημα τα προνοιακά επιδόματα του νόμου 4520/2018 (α’ 30), όσο και το τελικό ποσό της χρηματικής παροχής, σε σχέση με τα μέλη του απαρτιζόμενου νοικοκυριού, κάτι αντίστοιχο που γίνεται και στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.), ούτως ώστε να λάβουν Κοινωνικό μέρισμα περισσότερα άτομα.
Ύστερα απ’ όλα τα παραπάνω, θα θέλαμε να επανεξετάσετε την Υπουργική Απόφαση και να αποκαταστήσετε την άδικη και άνιση μεταχείριση που προκαλεί, εκδίδοντας συμπληρωματική ΚΥΑ με τις κατάλληλες διορθώσεις βάσει όσων επισημάναμε, ώστε να είναι πιο δίκαιη και ισομερής και να συμπεριλάβει περισσότερους συμπολίτες μας με αναλογικό καταμερισμό των ποσών.

          Με εκτίμηση
   Το Δ.Σ. του Συλλόγου




ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1)      Ε.Σ.Α.μεΑ.
2)      Δημόσια


Η επιστολή σε pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου